Membran filtrasyon teknolojisinde dünyada uygulanan en genel uygulamalardan birisi de peynir altı suyunun işlenmesidir. Tüm peynir üreticilerinin başlıca sorunu olan peynir altı suyu bir çok farklı sistemle ıslah edilebilir ve farklı ürün grupları için üretime hazır hale getirilebilir.
NAKLİYE VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Peynir altı suyu içeriğinde bulunan yüksek miktarlarda su içeriği filtre edilip mandıraların CIP sisteminde ve ya daha farklı proseslerde kullanılabilir. RO teknolojisi suyu peynir altı suyundan ayırarak, peynir altı suyunu konsantre eder ve nakliye maliyetlerini minimuma indirir. Kalan su ise proses içinde geri kazanım olarak farklı amaçlarda kullanılır.
PEYNİR ALTI SUYU İŞLEMLERİ
Peynir altı suyu içeriğindeki laktoz ve mineraller proteinden ayrıştırılarak kullanılabilir ve aynı zamanda memban filtrasyon sistemlerinde elde edilen protein konsantresi farklı üretim yöntemlerinde kullanılır.
İŞLENMEMİŞ TAZE PEYNİR ALTI SUYU
- Hazır gıda endüstrisinde (Bisküvi vb…)
- Kozmetik işlemler
PEYNİR ALTI SUYU KONSANTRESİ
- WPC 35: Dondurma, yoğurt, aromalı sütte sütün yerine.
- WPC 35: Besin katkı maddeleri, işlevsel besin, dolgular ve krema yerine, hazır gıda ürünlerinde
NEDEN PEYNİR ALTI SUYU KONSANTRESİ?
- Hayvan besini ve ya peynir altı suyu tozundan daha değerli ürünlerdir
- Daha ekonomik taşıma ve saklama (Nakliye maliyeti)
- Arındırma aracılığıyla işlevselliğin artması
ÖZELLİKLER
- Yüksek uzmanlık ürünleri için kolaylaştırılmış ürün
- Azaltılmış yağ içeriği
- Değiştirilmiş protein bileşimi
- Özel işlevsel özellikler
- Azaltılmış kül içeriği, vs…